BABİL KULESİ MAKALELER

ÇİVİSİ ÇIKMIŞ DÜNYA

Türkiye'de daha çok romanlarıyla tanınan Amin Maalouf, son olarak Çivisi çıkmış dünyayı yazdı.
Kısa denemelerden oluşan kitap küresel iklim değişikliklerinden nükleer enerjiye, batının yanlış ve tara?ı politikalarından doğunun-özellikle Orta Doğunun- neden uzun süredir batıyı epeyce geriden takip ettiğine, İslamiyetin bundaki payına, Mısır'a, Cemal Abdülnasır'a Atatürk'e ve devrimlerine, meşruiyet kazanmış liderin toplumda sağlayabileceği değişikliklerin gücüne değiniyor ince ince.
Üstelik bunu okuru hiç sıkmadan, gayet kolay okunur ve anlaşılır bir dille ama popülizme de kaçmadan yapmayı başarıyor. Yani tüm bu konulara çok özel bir ilgi duymasanız bile dünyanın içinde bulunduğu durumu ve bu duruma nereden ve nasıl geldiğini biraz da olsa anlamanıza yardımcı oluyor bu denemeler. ''Zaman aşımı hukukçuların icad ettiği bir kavramdır, halkların belleğinde zaman aşımı
diye bir şey yoktur'' diyor bir yerinde. Özellikle soğuk savaş döneminin bugünden çok daha entelektüel bir yarışa sahne olduğu; bugününse salt ırkçılık ve kimlik sorunuyla şekillendiği tezinin altını kalınca çizmek gerek. Ve yazarın ağzından söyleyecek olursak:

“Bu kitabı yazmamdaki amaç, geç kalındığını, ama çok geç kalınmadığını söylemek, çöküşü ve gerilemeyi önlemek amacı ile bütün gücümüzle harekete geçmemenin bir intihar, bir suç olduğunu söylemek. Düşünce ve davranış alışkanlıklarımızı kökünden değiştirme, hayali gerçekliklerimizi  kökünden değiştirme ve öncelikler ölçeğimizi yeniden oluşturma cesaretinin gösterilmesi gerektiğini dile getirmek.”
ÖZGÜR BENLİ