RENKLER
“Renk, ışığın değişik dalga boylarının gözün retinasına ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır. Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik
gösterir ki bunlar renk tonu veya renk olarak adlandırılır. Tüm dalga boyları birden aynı anda gözümüze ulaşırsa bunu beyaz, hiç ışık ulaşmazsa siyah olarak algılarız.”
http://tr.wikipedia.org/wiki/Renk
Bilim adamları tarafından yapılan araştırmalarda insan gözünün 1000 düzeyde siyah, 100 düzeyde kırmızı-yeşil ve 100 düzeyde sarı-mavi tonlarını gördüğü tespit edilmiştir. Bunun anlamı gözümüzün göreceği toplam renk sayısının 1000 x 100 x 100 = 10,000,000 (10 milyon) olduğudur. Bu demek oluyor ki çokta renkli yaşamıyoruz.
Daha doğmadan önce başlar renklerle ilişkimiz. Kızlar pembe, erkekler mavi. Oysa her renk yakışır bebeklere. Ancak renkler konusunda da belli kalıplarımız vardır. Evimiz, kullandığımız eşyalar, kıyafetlerimiz, a k s e s u a r l a r ı m ı z , her şeyin bir rengi vardır. Kendimize yakıştırdığımız veya asla kullanmadığımız renkler olduğu gibi. Benzer renklerin kombinasyonları, zıt renklerin uyumundan y a r a r l a n a r a k resimler yaparız. Evimizi eşyalarımızı, kıyafetlerimizi buna göre seçeriz. Biz farkında olmasak ta günümüz tüketim çağında renklerin profesyonel bir şekilde kullanıldığı reklâmlardan etkilenir buna göre seçilerimizi ve alışverişlerimizi düzenleriz. Hatta eşimize dostumuza aldığımız çiçeklerin / hediyelerin rengini bile buna göre seçeriz. Konuyla ilgili olduğu için bir anımı sizlerle paylaşmak istiyorum. İlkokuldayken resim öğretmenim resimlerimi çok beğenirdi. Resimlerimi demekte haksızlık olur çünkü hep aynı şeyleri çizerdim. Sıra dağlar, dere kıyısında bir ev, bahçede çiçekler ve bulutlar. Bilmiyorum bu resim size tanıdık geldi mi? Bana göre son derece vasat bu çizimlerden her defasında pekiyi not almak beni şaşırtmıyor değildi ama itirazda etmiyordum tabii. Yüksek notların nedenini yıllar sonra çok değerli öğretmenimle k a r ş ı l a ş t ı ğ ı m ı z d a yaptığımız konuşmada öğrendim. ‘'Renkler'' dedi! Ben çizdiğim bulutları hiç maviye boyamadım. Gün batımında dağların tam üzerinde bulutlar olur pembe, e? atun, kırmızı, siyah karışımı o rengi görürsünüz ama o renk tek bir renk değildir ve işte şu renk diyemezsiniz. Ne kadar uğraşırsanız uğraşın o rengi suluboyanızdaki tüm renkler birbirine karışsa da yağlı boya tüplerinizi o rengi yakalamak uğruna harcasanız da bulamazsınız. O renk mükemmeldir, o renk doğadır, doğaldır. Ben o rengi yakalamayı beceremedim ama bunun için gösterdiğim çaba her seferinde tam not aldı. Renkleri düşünce ve önyargılarımızla bağdaştırabiliriz. Bazıları sürekli hayatımızdadır, bazıları asla girmez. Bazılarına yoğunlaşırız. Bizim çok beğendiğimiz bir rengi diğerleri hiç beğenmeyebilir. Bu sayede özgün olabildiğimiz gibi aykırı ve uyumsuz da olabiliriz.Atalarımızında söylediği gibi ‘'Zevkler ve renkler tartışılmaz''. Tartışmayalım, fakat renklerin büyük dünyasını araştıralım ve seçimlerimizi tekrar gözden geçirelim.
Çünkü renkler bizim için gerçekten çok önemlidirler. Fizyolojik ve psikolojik olarak renklerden etkileniriz. Bazı renkler bizi dinlendirir, sakinleştirir, huzur verir bazıları bunun aksine karamsarlık, güvensizlik ve dengesizlik hissi yaratır. Renkler aynı zamanda tedavi edici özelliklere s a h i p t i r l e r. F a r k l ı renkler,vücudumuzun farklı noktalarının tedavisi için kullanılır. Yine bireysel olarak farklılıklarımız olduğu için her renk her insanda aynı etkiyi göstermez. Renklerin etkilerinden kısaca bahsedelim.
Mor: Fiziksel ve ruhsal olarak vücudun toksinlerden arındırıcı, antiseptic bir özellik taşır.
Sarı: Bu rengin enerjisi kişinin zihinsel faliyetlerini harekete geçirir.Moral bozukluklarını ortadan aldırabileceği gibi, kişide iyimserlik ve kendine güven duygusularını arttırır.
Kırmızı: Canlandırıcı bir renktir. Sahip olduğu yoğun enerji sebebiyle,insanların f ziksel öğelerini uyandırır ve daha etkin bir biçimde faliyete sokar.
Turuncu: Neşenin ve bilgeliğin rengidir.insanların sosyalleşme duyguları bu renk yardımıyla faliyete geçer.Aşırı kullanımı sinir sistemini olumsuz etkiler.
Yeşil: Dünya üzerinde en çok bulunan renklerden biridir. Sakinleştirici bir özellik taşıdığı için, enerjimizi dengeler, güven ve şefkat duygularımızı arttırır.
Lacivert: Mavinin diğer tonları gibi lacivert de ruhsal ve f ziksel rahatsızlıkların giderilmesinde çok etkin bir yere sahiptir.
Mavi: Enerji sistemimizi serinletici ve dinlendirici özellik taşır.Vücut enerjilerini dengeler. Sezgileri güçlendirir.
Siyah: Bedenlerde çok güçlü bir manyetik enerji alanı yaratır. Aşırı derecede kullanıldığında kişide depresyona ve duygusal karmaşaya yol açar.
Beyaz: Bireyin yaratıcılık duygularını açığa çıkaran, geliştiren ve her bünyeye uygun olan bir renktir.
Renkler ışığın mucizesi, renkler her yerde.
Karşılıksız vererek, paylaşarak, öğrenerek ve çalışarak içimizi daha çok aydınlatalım ki kendi rengimizi ortaya çıkartabilelim. Duygusal düşüşler, karşımıza çıkan zorluklar amacımızı bize unutturmasın, deneyelim ve renklenelim.
Sevgiyle ve renkli kalın.
ŞÜKRAN TEZ